:: i WaLk yOu FoLLoW, ok? ::

:: PeJaM cELiK, pEjAm CeLiK ;;

:: i post it, you click it, yeah!!! ::

Thursday, November 5, 2009

::sahabat baik ::

salam sume..
from last entry tu mcm seronok gak kan, cite bab skin care.. atleast kite blh share something yg kite tau. hurm.. now, saya nk cite psal masalah kulit muka plak..

disclaimer: ape yang saya tulis adalah pendapat saya sahaja. Ianye mungkin tidak tepat secara saintifik.

of coursela, mula kena start dgn sahabat baik saya Miss Jururawat a.k.a JeRaWaT. Rasanye ni boleh jadi prob besar utk sesetengah org. sometimes I feel this is the biggest prob I have..haha. (nmpk sgt I penting kan kecantikan kan? hahahah)


Sure ramai org nak tau kan, camne la jerawat ni blh ade. sana sini, sini situ.. eh, jgn xtau .. Jerawat tu pemanis muka.. betul.. tapi kalau sebijik dua la,.. tapi dah byk.. sakit and pening jugakkan. banyak dah pantang larang orang ckp.. tapi to be honest xtau la blh pkai ke x..

antaranya adalah:
1- mak sedara sy pesan jgn mkn isi ikan yg kaler hitam dan jgn mkn lemak or kulit ayamm, bisa tu.. nnti lgi byk jerawat .
2- jgn mkn kicap, nnti parut jerawat jdi hitam.
3-jgn mkn food yg sgt oily.. nnti lgi byk la minyak kat muka..

jerawat sgt berkait rapat dengan hormon, kuman dan mybe keturunan. sy rs rmai dh tau serba sedikat mekanisme pembentukan jerawat ( byk sgt blog entries org tulis). so no need la... saya nak share ape yg pernah saya alami..

1- jerawat besar gajah.. ala2 bisul gitu..
mmg suffer gile ok.. xkirela di mane2 bahagian muka pun. kalau nk sujud solat.. Ya allah.. mmg seksa.. saya mmg malas cuci muka dulu. so kalau ade jerawat besar, ayah sy akan bwk saya pg klinik. doktor kuarkan punat, nanah n darah. lepas tu terus lega. rs nye xde ubt pun doktor bagi.. ade org cadangkan kepada saya utk detox.. tapi xberkesan.. (detox yang sy lakukan, dgn kurang mknan berlemak, ayam n daging, telur. camtu la lebih kurang..)

saya tau perasaan "Gatai tangan".. asyik nak kupilkan aje jerawat yang ade.. kalu blh xnk org tau kite ade jerawat.. tol x? mmg sy nyesal picit2 sahabat baik saya dulu. mereka sayangkan saya, sbb tu depa sume tinggalkn love bite a.k.a PARUT.. so please, jgn usik kwn baik kite tu ye,,,

2-blackhead & white head..
sure rmai dh tau kan, cermin rapat2 sikit kat muka tu, ade nmpk bintik2 hitam n putih kat liang pori2.. ni pun aktiviti faveret saya.. picit sampai kuar.. sy rs sy dah boleh jdi org yg very skillful dlm bab ni.. bende alah ni mmg patut dikeluarkan, tapi ingt, mesti dgn cara yang betul. kalu x, parah... jgn smpai luka dan tinggalkan parut plak..

sy penah cube mcm, peel off mask la yng paling best.. satu tip yang blh sy bagi, before pkai peel off mask, scrub dulu ye.. baru lebih berkesan.. (p.s. peel off mask blh menyebabkan wrinkles kat muka tau . so , masa pkai mesti kena relax, jgn bercakap, then tarik slow2 ok.. pastu terus basuh.. n follow your regime skincare.)

3- minyak & jerawat
ni sgt common kot..bile muka minyak , jerawat pun kuar.. byk sgt skincare yg di jual kat pasaran.anta key ingredient yang berkesan utk hilangkan jerawat adalah asid glycolic (alpha hydroxy acid-AHA, poly hydroxy acid-PHA), asid salisilik, benzoyl peroxide atau retinoic acid dalam bentuk cream, lotion atau cecair.tapi be careful, u might experience some episodes of irritations kalau guna dlm kepekatan yang tinggi (> 10% biasenye).

sy lebih suka merawat masalh minyak di muka dahulu sbnrnye. sbb bagi sy itu mslh yg utama. tapi bile dh over dry.. pun dpt mslh jugak nnti

4- kering & jerawat
rami org tertnya, asal ada pimples jugak, muka aku kering je.. tolx? rmai yng salah anggap bahawa jerawat kuar hnya sbb minyak.. sbnrnye, sbb kulit muka kite sgt dry la, jerawat kuar.bile super dry, pores kite cepat tersumbat dgn dirts and impurities ( e.g. dry skins and habuk segala bagai).. bile dh tersumbat , ape lgi , jerawat pun kuarla..

so , utk sape2 yg alami mslh ni, jgn takut utk pkai facial wash utk dry skin. InsyaAllah, bile muka dh xkering, jerawat akan mula kurang.

saya pasti rmai ynag tercari2 dan sure rmai jugak yang xjemu2 mencuba produk utk kecilkan liang pori2 kat muka.. tolx? x perlu berselindung. saya pun saya.. product pore minimiser sgt byk kat pasaran. n mmg byk yg xberkesan pun.sorry sy pun xleh suggestkan mana yang berkesan. tapi yg blh sy share, ialah moisturiser pore minimiser dari FACESHOP.i like soo much now..i use toner n moisturiser dia je.. ( product2 dari faceshop smua nye byk fragrance.. so be careful, some ppl xsuka n allergic dgn frangrance.., dorang claim natural, tapi xtau la..)so far, im ok with it..

ok la, dh pjg dahkan cite sy ni.. ingt ye, jerawat jgn diambil mudah, kalu dh byk sgt, usaha utk kurangkan. jgn malu bertanya utk dptkan rawatan yang sesuai.tapi kalu sebijik dua aje, xyah nak kecoh sgt la,, nnti kalu di treat lebih2, lain plak mslh yang dtg.. kdg2 ms kite mude2 remaja (zmn2 high skool musical, cinta monyet & sindrom mknan asrama) aje pimples kuar merata, IA bile dh besar2 , hormon dh stabill hilangla..

tips:
1-selawat 3kali b4 basuh muka. (ini mestikan?)
2-tgk cermin belek2 sahabat baik tu, jgn lupa baca doa ye..
3- nasihat tipikal ---> banyakkan minum air masak, makan sayur dan buah2an..

doa Rasulullah merawat jerawat
(sumber: medik@iLuvislam.com)

“Allahumma musa-ghiral kabiir wa mukabbiras saghiir, sa-gghir maabi”

Ertinya: Allah Yang Mengecilkan Yang Besar dan Yang Membesarkan Yang Kecil, kecilkanlah jerawatku ini

Dikeluarkan oleh al-Hakim dan beliau berkata

“Sanadnya sahih namun ia tidak dikeluarkan oleh al-Bukhari dan Muslim

dan dikuatkan oleh az-Zahabi"


p.s. bile pk2 balik, jerawat ni tanda Allah beri peringatan pada kita kan.
kecantikan luaran tu hanya sementara. bersyukur kite seadanye ye...
so bile ade jerawat, cepat2 ucap syukur.

hopefully, this entry will help u guys.. so feel free to comments
and share your experiences or anything about this..
IA, nest time kite cite bab lain plak.. ok?
cheers!! = ')

xoxo comot

8 comments:

Rina Adnan-Demade said...

yg aku bljr...take combined contraceptive pill - called dianette...kalo mcm mu ni xkawin lagi kan, boleh je mkn sb xperlu nk branak lagi..hehe..sini minah2 saleh ramai pakai nk bagi muka lawooo.

FATEHA said...

kenapa la kat dune dulu tak buat talk pasal skin care? ada bakat rupenye kakak saya ni...
rina: contraceptive pill tu biase not first line treatment kat NZ. normally pakai benzoyl peroxide or isotretinoin dulu. if tak work, dr prescribe the pills. pills byk side effects katenye..

.:y a n a h a s h i m:. said...

to rina@mc kak..
senang ke nak dpt bnde alah tu? ade side effect ke dok? adik aku ade gok suggest aku pill2 ni dulu. tapi takut gok ..

to fa..
hahah.bukan pndai sgt pun, skit2 je..

jemiro said...

wah, :D bagus infonya mbak :D

I LOVE YOU said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,聊天室,情色,a片,AV女優

日月神教-任我行 said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

uk-links said...

You can use tap water links london but if you live in an area with links london jewellery really hard water, then you may use distilled links of london sale or bottled water.Before we go into the links of london silver how-tos, you need to gather some items first such discount links of london as an ironing board, an iron and a water links of london watch charm bottle that has water in itTo start ironing a shirt links of london friendship bracelets we will be starting with the front of the shirt. Slip the shirt onto the board links of london sweetie bracelet so that the left hand side of the shirt is facing up on the board and the rest of the discount links of london chains shirt is hanging off the back of the board. Imagine as though the ironing board is acting as though links of london pendants it is putting the shirt on by entering the left side of the shirt first.

Blonde Amateur Girls said...

Thanks