:: i WaLk yOu FoLLoW, ok? ::

:: PeJaM cELiK, pEjAm CeLiK ;;

:: i post it, you click it, yeah!!! ::

Thursday, November 5, 2009

::sahabat baik ::

salam sume..
from last entry tu mcm seronok gak kan, cite bab skin care.. atleast kite blh share something yg kite tau. hurm.. now, saya nk cite psal masalah kulit muka plak..

disclaimer: ape yang saya tulis adalah pendapat saya sahaja. Ianye mungkin tidak tepat secara saintifik.

of coursela, mula kena start dgn sahabat baik saya Miss Jururawat a.k.a JeRaWaT. Rasanye ni boleh jadi prob besar utk sesetengah org. sometimes I feel this is the biggest prob I have..haha. (nmpk sgt I penting kan kecantikan kan? hahahah)


Sure ramai org nak tau kan, camne la jerawat ni blh ade. sana sini, sini situ.. eh, jgn xtau .. Jerawat tu pemanis muka.. betul.. tapi kalau sebijik dua la,.. tapi dah byk.. sakit and pening jugakkan. banyak dah pantang larang orang ckp.. tapi to be honest xtau la blh pkai ke x..

antaranya adalah:
1- mak sedara sy pesan jgn mkn isi ikan yg kaler hitam dan jgn mkn lemak or kulit ayamm, bisa tu.. nnti lgi byk jerawat .
2- jgn mkn kicap, nnti parut jerawat jdi hitam.
3-jgn mkn food yg sgt oily.. nnti lgi byk la minyak kat muka..

jerawat sgt berkait rapat dengan hormon, kuman dan mybe keturunan. sy rs rmai dh tau serba sedikat mekanisme pembentukan jerawat ( byk sgt blog entries org tulis). so no need la... saya nak share ape yg pernah saya alami..

1- jerawat besar gajah.. ala2 bisul gitu..
mmg suffer gile ok.. xkirela di mane2 bahagian muka pun. kalau nk sujud solat.. Ya allah.. mmg seksa.. saya mmg malas cuci muka dulu. so kalau ade jerawat besar, ayah sy akan bwk saya pg klinik. doktor kuarkan punat, nanah n darah. lepas tu terus lega. rs nye xde ubt pun doktor bagi.. ade org cadangkan kepada saya utk detox.. tapi xberkesan.. (detox yang sy lakukan, dgn kurang mknan berlemak, ayam n daging, telur. camtu la lebih kurang..)

saya tau perasaan "Gatai tangan".. asyik nak kupilkan aje jerawat yang ade.. kalu blh xnk org tau kite ade jerawat.. tol x? mmg sy nyesal picit2 sahabat baik saya dulu. mereka sayangkan saya, sbb tu depa sume tinggalkn love bite a.k.a PARUT.. so please, jgn usik kwn baik kite tu ye,,,

2-blackhead & white head..
sure rmai dh tau kan, cermin rapat2 sikit kat muka tu, ade nmpk bintik2 hitam n putih kat liang pori2.. ni pun aktiviti faveret saya.. picit sampai kuar.. sy rs sy dah boleh jdi org yg very skillful dlm bab ni.. bende alah ni mmg patut dikeluarkan, tapi ingt, mesti dgn cara yang betul. kalu x, parah... jgn smpai luka dan tinggalkan parut plak..

sy penah cube mcm, peel off mask la yng paling best.. satu tip yang blh sy bagi, before pkai peel off mask, scrub dulu ye.. baru lebih berkesan.. (p.s. peel off mask blh menyebabkan wrinkles kat muka tau . so , masa pkai mesti kena relax, jgn bercakap, then tarik slow2 ok.. pastu terus basuh.. n follow your regime skincare.)

3- minyak & jerawat
ni sgt common kot..bile muka minyak , jerawat pun kuar.. byk sgt skincare yg di jual kat pasaran.anta key ingredient yang berkesan utk hilangkan jerawat adalah asid glycolic (alpha hydroxy acid-AHA, poly hydroxy acid-PHA), asid salisilik, benzoyl peroxide atau retinoic acid dalam bentuk cream, lotion atau cecair.tapi be careful, u might experience some episodes of irritations kalau guna dlm kepekatan yang tinggi (> 10% biasenye).

sy lebih suka merawat masalh minyak di muka dahulu sbnrnye. sbb bagi sy itu mslh yg utama. tapi bile dh over dry.. pun dpt mslh jugak nnti

4- kering & jerawat
rami org tertnya, asal ada pimples jugak, muka aku kering je.. tolx? rmai yng salah anggap bahawa jerawat kuar hnya sbb minyak.. sbnrnye, sbb kulit muka kite sgt dry la, jerawat kuar.bile super dry, pores kite cepat tersumbat dgn dirts and impurities ( e.g. dry skins and habuk segala bagai).. bile dh tersumbat , ape lgi , jerawat pun kuarla..

so , utk sape2 yg alami mslh ni, jgn takut utk pkai facial wash utk dry skin. InsyaAllah, bile muka dh xkering, jerawat akan mula kurang.

saya pasti rmai ynag tercari2 dan sure rmai jugak yang xjemu2 mencuba produk utk kecilkan liang pori2 kat muka.. tolx? x perlu berselindung. saya pun saya.. product pore minimiser sgt byk kat pasaran. n mmg byk yg xberkesan pun.sorry sy pun xleh suggestkan mana yang berkesan. tapi yg blh sy share, ialah moisturiser pore minimiser dari FACESHOP.i like soo much now..i use toner n moisturiser dia je.. ( product2 dari faceshop smua nye byk fragrance.. so be careful, some ppl xsuka n allergic dgn frangrance.., dorang claim natural, tapi xtau la..)so far, im ok with it..

ok la, dh pjg dahkan cite sy ni.. ingt ye, jerawat jgn diambil mudah, kalu dh byk sgt, usaha utk kurangkan. jgn malu bertanya utk dptkan rawatan yang sesuai.tapi kalu sebijik dua aje, xyah nak kecoh sgt la,, nnti kalu di treat lebih2, lain plak mslh yang dtg.. kdg2 ms kite mude2 remaja (zmn2 high skool musical, cinta monyet & sindrom mknan asrama) aje pimples kuar merata, IA bile dh besar2 , hormon dh stabill hilangla..

tips:
1-selawat 3kali b4 basuh muka. (ini mestikan?)
2-tgk cermin belek2 sahabat baik tu, jgn lupa baca doa ye..
3- nasihat tipikal ---> banyakkan minum air masak, makan sayur dan buah2an..

doa Rasulullah merawat jerawat
(sumber: medik@iLuvislam.com)

“Allahumma musa-ghiral kabiir wa mukabbiras saghiir, sa-gghir maabi”

Ertinya: Allah Yang Mengecilkan Yang Besar dan Yang Membesarkan Yang Kecil, kecilkanlah jerawatku ini

Dikeluarkan oleh al-Hakim dan beliau berkata

“Sanadnya sahih namun ia tidak dikeluarkan oleh al-Bukhari dan Muslim

dan dikuatkan oleh az-Zahabi"


p.s. bile pk2 balik, jerawat ni tanda Allah beri peringatan pada kita kan.
kecantikan luaran tu hanya sementara. bersyukur kite seadanye ye...
so bile ade jerawat, cepat2 ucap syukur.

hopefully, this entry will help u guys.. so feel free to comments
and share your experiences or anything about this..
IA, nest time kite cite bab lain plak.. ok?
cheers!! = ')

xoxo comot

Monday, November 2, 2009

:: FrEe & EaSy ::

Share The Bar

join me!! it's very simple to earn money!!
and this is absolutely free!!
Saturday, October 31, 2009

.: FaiR & LoVeLy :.

Arini rasa nak cakap pasal skin care. Huhu.. sure rmai org gunakan? sama la mcm saya ni. sume orang nak cantik. tak kira la, btul2 cntik, nampak cntik, buat2 cantik, sume ok jela. usaha masing2.

Alkisahnye, kalu nak ikutkan , sejak dari dulu, saya memang malas nk cuci muka segala bagai. Muka ni byk betul jerawat. bukan jerawat ala2 pasir melekat muka.. mmg berkawah la muka.. btul... xtipu!!!!

muka saya mmg super oily dolu2. seriusly!! tip top la .. jerawat@pimples@acne mmg sahabat baik saya. org kate through thick n thin la bersama saya. tanpa jemu. sahabat saya ni cume datang pada area2 tertntu saje, mula2 area dahi (between kening), and then hidung, n now dagu. kalu sahabat sy datang menyinggah. mmg sy xleh tido malam. berdenyut2!!

4 sure la kan, sume org impikan muka sehalus mulus, licin, gebu, fair n lovely.. isn't it? saya pun mcm tu jugak. mcm2 usaha dilakukan. byk gile la tempek kat muka ni. cakap je product ape yang ade kat pasaran dunia ni. saya mungkin blh digelar tester terbaik. dari semurah bedak sejuk and clean n clear, neutrogena, nivea, loreal, the body shop, sampaila semahal demalogica. macam2!! tapi xpelu la sy cite yang mana elok yang mana xelok, sbb lain org, lain jenisnye. mybe kalu ade org tnya, sy akan jwp IA...

Alhamdulillah, pengalaman bekerja di The body shop bagi saya byk faedah , pendedahan. Jumpe customer, pegi training, bekawan dgn ramai kwn2 sekerja dan blh cube mcm2 brg. mmg byk bnde saya belajar pasal kecantikan dan ketrampilan diri. so far, saya xpenah give up nak cube acu try test product2 muka. malas jugak la, tapi nk bt cmne...

4 some ppl, keyakinan diri tu dtg dari dlm ( yang sy xtau dari mana sbenarnye). tapi ade setengah2 org, keyakinan tu dri luaran. klu ikut sy, dua2. sy masih lagi selamba berpakaian selekeh kemana2. tapi kalu muka berjerawat batu. sy punye confidence level ni agak so-so. sapa yang penah rs tau la kot. tapi ade kala saya belasah aje. tak kire ape org nak kate!! smpai skrg pun sy xkisah, asal sndiri bahagia...

Tapi skrg, ade a few things yang sy believe la utk hal2 kecantikan terutama sekali hal2 muka:
1-barang mahal, iklan tip top bukan la sesuai utk sume org. so jgn mudah terpedaya.
2-barang murah and marketnye xtinggi, pun kdg2 blh jadi the best.
3-saya percaya tidak ade salah mencubanye, bukan nak membazir, beli ikut kemampuan, cube dlm 1 month ( jgn cepat melatah bila pkai, muka lagi teruk , kdg2 kesannye lambat).
4-sy akan bagi je kat org , brg yang nk guna kalu ade skincare product sy yang dh sy xmahu. tak salahkan.
( SALAH SATU AMALAN ANAK ADAM YANG DITERIMA DIAKHIRAT KELAK
ADALAH SEDEKAH JARIAH)
5-tapi jgn pula smpai membazir2. saya beli ikut kemampuan.
6- disiplin, dah beli kena pkai , xleh malas.. (walaupun kdg2 saya malas, nak2 kalu bnde tu xbgi kesan yg best)

Yang ni ramai org terpedaya dengan sales person.. pecayala, itu tugas mereka utk bt anda swipe your precious card dan sebagai pembeli, anda harus ade pendirian. ramai yang akan beli regime skin care or senang kate 1 whole set. mmg betul ada kalanya , mmg lebih berkesan. and ade org takut nk cmpur dgn product2 yang lain. beberapa tips yang saya blh bagi kat sini;

1-saya sarankan kalu kali pertama cube brg, beli 2 bnde pnting iaitu facial wash and moisturiser.dats it!!! try yang tu dulu. jgn sogok muka anda dgn segala bgai perencah.

2-tahu jenis muka anda. yang ni pun pnting, bgitau every concerns yang anda ade, contohnye:
"MUKA SAYA BERMINYAK KAT BAHAGIA T-ZON, TAPI KERING KAT PIPI." " SAYA NAK CARI PRODCUK YG BLH GET RID OF BLA BLA BLA". "SY ELERGY PADA....."

3-bile beli brg skincare, jgn takut pada sales person. remember, customer is always rite!! tanya sales person, "KALU A FEW DAYS, SAYA PKAI, SY RS XSESUAI, ADE ELERGY, BLH REFUND OR TUKAR X?" pls, cari faedah yang ade..

4-biasakan diri baca labels, (ingredients, cara guna, expiry date, macnifucturing date dll)
kalu tanya sy pun, sy xpaham smuanye. but this important. so, lama2 kite akan biase.dgn cara ni, lama2 kite blh detect key ingredient and the difference between other product. klu betul2 practise, mungkin anda blh tau bahan ape yg anda ellergy.(penting jugak utk tau yang halal dan haram kan?)

5-tester!! klu anda bijak, anda blh mintak samples or beli starter kit. sebagai permulaan. or cube trus kat kedai tu ( kalu kedai tu ade basin la, some shop mmg ade). try la kat area dagu ke, tepi pipi ke.. then , klu xde rs gatal n itchy, jgn trus beli, CAKAP KAT SALES PERSON TU "THANK YOU, I'LL BE BACK AFTER THIS" jln2 dulu, take some moments, pg round2 jln2 dulu. lepas 30 minit, then come back , kalu rs nk beli.

6-jgn takut utk cmpur dgn product brand lain. as long as you know the product, ape functionnye, cara pkai, bile nak pkai, silakan.. (p.s. kalau blh jgn cmpur byk bnde in the same time.takur celaru plak)

7-jgn meneliti gile2 sales person. smpai blh kire berapa byk lubang pores sales person tu ade. dengar ape yg dia ckp. mmg betul , ade setengah org, klu nk beli brg, kena tgk org yg jual. kalu muka dia xlicin lincai, trus xcya ape org tu ckp. jgn mcm tu ye.. sales person pun manusia biase... mcm kite, bukan nye patung blh bercakap. (p.s xsemua sales person, jual brg body shop pkai brg body shop.. so don't judge my knowledge by my pimples.. ok?

7-and mungkin yang terakhir, tnya skit info kat sales person tu hal brand brg yang anda beli. (or mungkin anda blh cari sendiri, sbb kalu beli kat farmasi, byknye org difarmasi or supermarket xtau). knp bnde ni pnting? sbb ade some product dtg dri negara beriklim sejuk, ade dari eropah, ade dari asia.. mcm2. so, kite blh tau , some brands ade targets customer mereka.

one more info psal last (7th tips), bile anda berpeluang tnya sales person hal berkenan barang yang dia jual, anda blh tau , sales person tu tau x brg yang dia jual. if dia jwp dgn baik, itu blh jdi indicator, dia mmg tau hal2 skincare. dia study selok belok brand yng dia jual. and you can give her or his a little trust and credit.
lastly, utk cowok ganteng sekalian.. ni mmg tipikal, ade org laki (some je la).. kate, klu pkai cuci muka, pelembap la , toner la, sapu sana, sapu sini,.. X MACHO SIH...METROSEKSUAL GUY LA..mcm2.ikut pendirian masing2 ye.. tapi nasihat saya, penjagaan and kebersihan kulit amat pnting, xkire laki or pompuan. kulit bersih, kite pun rs selesa.jgn malu utk cube, xpayah tunjuk kat org pun klu pkai segala bagai. n jangan malu nak pg beli.. tapi kalu malu gak ,mintak la tolong org yang anda percaya..

P.s.
penjagaan kulit muka bukan hanya bergantung kepada
skincare semata2, makanan, rutin harian yang sihat,
rehat yang cukup pun memainkan peranan yang penting!!
oh ye, jgn terlalu bimbang kalu sume yang anda cube tidak berkesan,
mungkin, factor hormon dan rutin harian yang stress membuatkn kulit kite bermasalah
.yakin la, kite sume cantik, walau ape saje jenis dan warna kulit!!
sayangi diri kite seadanya ye!!

xoxo
comot

Wednesday, October 28, 2009

.: Salam penuh senyuman :.

Saya telah kembali ke Malaysia.
Tapi rasa seperti masih di Dunedin.
There is one word to describe Malaysia..
SESAK!!!!

Masih lagi anak jati,
Tapi saya merindui New Zealand yang amat sangat.
Bukan ingin memuja-muja,
Tapi ini hakikat yang dirasa,
Tak perlu buat ape-ape, cukup sekadar bernafas.
Subhanallah,
Terfikir jugak, oxygen kah yang saya sedut?

Tapi alhamdulillah,
peluang mencium tangan ma dan abah di malam raya cukup indah!
Allah masih sayang kan saya.
Tidak terucap dimulut semua,
Tapi saya tau mereka gembira dan bangga dengan saya.
Melihat anak-anak sedara tersenyum comel,
Hati saya girang tak terkata.
Terima kasih keluarga Otago.
Saya sayang anda semua.
Pasti!!

p.s: better late than never!
Will be back with new post.. with a diary of bibik!!
Sunday, August 16, 2009

.: p.i.L.u :.

Kalau bisa hati berkata-kata

Mungkin berjela-jela hujahnya

Kenapa hanya bibir mampu berbicara

Melimpah ruah isinya

Kepunyaan siapa maksud sebenarnya?

Hati mahu sebegitu,

Minda bentak sebegini,

Tangan dan kaki bertentang aral,

Kemana lagi harus ku tuju?

Apa lagi yang perlu ku ucap?

Oh resah,

Oh gundah,

Berikan aku sedikit ruang,

Mencari secebis tenang,

Menggapai sebuah senang,

Dalam hati yang gersang dan kontang.


p.s. maaf buat semua yang sudi bertandang ke blog comot.
InsyaAllah akan bersua smula suatu hari nanti.
till then..

take care ya :)

Sunday, May 17, 2009

::!0 I hate about you ::

!0 things I hate about you

 

I hate you when I saw your room was messy,

Even more when it just because U were so lazy to hang your freaking tie,

Put everything else in its order,

While I'm asking myself why is that so hard?

And yes, I’m just being your mum again

And guess what, I'll always be

 

I hate you when you prefer to stay in your thick duvet,

Lying down all day with your laptop,

Staring to the screen like you're truly in love with it,

And even more when you act like you’re king!

 

People keep saying you're a genius,

But I hate you when you read comics like you're reading newspaper,

When you adore all characters in there more than anything else,

You'll never admit but I can assure you do.

 

I hate you when you keep your silence wins,

Even more when your laughter wins,

Arguing like an attorney in your own court,

Laughing at peoples without thinking about others,

I hate you most when you play your stupid DOTA,

Like no other things matter to you,

It worst when I couldn't bear to listen to the mouse clicking anymore,

I could keep my silence at most things,

But not for this one.

 

I'm not sure how deep and how many hatedness in me towards you,

But I am very sure I love you a whole lot more,

Every hatedness and angriness comes out of me,

My love grows even more than I could realise,

It was a childish side in me,

Who think that I was right and I will always right,

Just because I'm older than you.

and I'm sorry for that!

 

I am very grateful having you as my best friend,

It was a good start from the very beginning,

And I pray and keep praying for our future together,

Hoping that my best friend will turn up to be my man,

A man in my life,

Who are able to accept my grumpiness, angriness, craziness and childishness,

And make it all the way through,

Until death do us part!!

 

p.s. i love you

 

Tuesday, April 21, 2009

:: khas buat yang pencinta binatang ::

this entry khas buat en ezad .. 
dan yang lain juga..
 ( hurmm i wonder, chucky suka x haiwan ni.. i knew she is an animal lover!!)

saya mcm terpukau kejap.. comel sgt.. 
riang ria ye dorang mandi manda!!
n biasenye sy jumpe yg sekor dua je.. tu pun yg tido je.. 

ni 1st time jumpe byk2..

enjoy ye!!


xoxo
comot
Saturday, April 18, 2009

:: easter week day trip ::

on the way back to dunedin

look at the path.. huhu.. mcm great wall china plak
 
finally at nugget point, caitlins

''it's 5 min walk, said an old man" daaaa... pakcik tipu....15min mybe.. :)

relaxing @ cannibal bay after a long gravel road 
  
hurm.. nice signboard thou...

i miss lata tembakah so much.. 

@ purakaunui fall

stop @ waihola lake

he tots he's a kiwi already!! lol :p

finally @ larnach castle (the only castle in NZ)

penguin spotting @ katiki point .. yoo hooo.. can u spot them?

@moraeki boulders

a perfect destination to celebrate easter..  a huge easter egg !!

tunnel beach ... again 

a week.. around Dunedin and Otago.. 
this is how I spent my easter break.. it might be my last easter break!! 

p.s. have anyone missing me? hihiihi.. 
rindu nak dpt comment .. 

happy easter everyone !!

yanacomot
Wednesday, April 15, 2009

:: still no update ::

Salam semua. 
xtau la ade org baca lagi ke tak blog ni. somehow, ade kot.. I received few msges asking kenapa xupdate blog. Bukan xnak update, tapi rs mcm xtau ape nak cite. seriusly, bukan xde ape yang berlaku, tipula. tapi sume tu xpelu dikongsi. 

tapi Insyaallah, lepas ni, akan di update la blog ni .  tunggu ek.. ade la 2 3 cite yg nak di kongsi.. 
thanx ye, sesape yg  sudi baca my blog ni.. 

rindu sume

xoxo
comot:P
Tuesday, February 24, 2009

:: i am 2yrs 14days ::

salam. salam.
dah lama tak say something in here. kind of very lazy and malas nk story mory pape.. 
wlpun byk bende nak ckp n luah. but as my blog title says, it is something that comot can say.. kalu xde pape tu .. i just couldn't put my stories into words.

Actually, i was thinking to post a new entry on 11th Feb. but on dat day, I was a bit emotionally not stable. Thinking about staying here for 2yrs already. Missing home sooo much, more than me and other ppl can imagine. So many things going on.  Last 2 yrs, on 11th Feb was actually the day I arrived here in Dunedin.  

Let me turn back time...(I'm pretty sure, I remember all those moments)

9th Feb 2007- my flight from KLIA to Auckland was 8.35pm (around that time)

10th Feb 2007- arrived Auckland around 11.40am. 
(at this stop, I've met 2 kind gurls whom I didn't know who they were , Anna and Pupu) They all sanggup amik and tumpangkan saya kt umah dorang , mskkan dinner, bagi tidor and tumpang mndi. And antakan ke epot semula on the next day., I was blessed)

11th Feb 2007. My flight from Auckland to Dunedin via Air NZ was 7.30 am (so awal2 pagi lagi dah kena pegi). 

Sampai je kat Dunedin epot, tunggu Sem amik. Dia janji akan amik . Then I saw another gurl named Fizah. Alhamdulillah everything was fine. Seriously .. Ms smpai sgt2 sjuk.. menggigil je. 
Sen and Fizah dropped me off to Toroa. still fresh in my mind, Will (a kiwi guy welcomed me with long blondish hair, he really looks like a Tarzan). After that pg New World, beli barang makan. haha. Ingat lagi, I think I convert every single thing dgn harga barang kat Msia. haha.. (1nzd = rm2.70 )

I had to stay in aroha ( my flat name) alone for 4days waiting for another flatmates coming. 

14th feb - I met Roshni Rao (a very cool and queen of tears, haha , but I love you Rosh :P )

15th Feb - Dalila arrived, quite late at nite.  (she is soo cute and very gurly gurl, I miss u D, still remember the very 1st day you cooked your own rice. Cuci beras sebersih2 yg mungkin. It cracked me up but I'm so happy to know you. I wish u all the best in Oz)

16th Feb - Course approval day. It was raining, pouring and cold like hell. It was the day I met my MRI (Muhammad Ridzuan Ismail).  Apparently , he was the 1st malay guy I met in NZ and Dunedin. Sweettttt.. 

He showed me to course approval place. And I ended up meeting some more Malaysians. Among them, I remembered Cipot the most. She was trying her best to show where was my Botany Department could be. We were lost actually and when we asked someone, it was just around the corner, hahaha.. Thanx Cipot. (i wish u all the best in Wellington)

My course approval problem solved by Catriona Hudd( Marine Botany lecturer &
  Paul Guy ( former HoD). It was such a relieved!!

Wow!!.. After all, I can say, that's how I spent my first week in Dunedin. Next time, I will tell you about my new job!! let me give a clue.. I'm a chef !! hihih

p.s. enjoy ur life to bits.. 
coz life is sooo short!! 
Senyum sokmo :D

xoxo
comot .
Wednesday, February 4, 2009

:: Let's hula-hoop.. ooo yeaaaa ::

If you're all not know, I am the biggest fan of Connie Talbot.. She is just a sweetheart! Isn't she? I'm quite sure so many ppl across the world know about this cutest gurl with a golden voice. And she is a youtube sensational!! over 50million ppl watching her adorable singing video there.. and her 1st album went gold..


oo. yea... !! so now, I'm not sure ppl know about this new talent or not. maybe kiwis and some ppl do. Her video isn't in youtube. But I think I fall in love with this cute lil gurl too. She' so adorable. I was talking about this gurl (in the pic).. AMERICUS WILSON, the 6yrs old hula-hoop girl

I remembered playing with this went I was in kindergarden and maybe when I was primary school as well (PJ time!! yooo hoooo ) .. but I, obviously not good in it. Look at this pic below, can you do this? wow.. that's pretty tough I guess. And Americus is doing this since she was 3.

  You go gurl!!
So.. this cute Americus was borned from a reality show same as Connie. But not Britain's Got Talent. It's a New Zealand Got Talent. Sadly to say, She didn't win but I truly, honestly feel she wins in most ppl's heart. Just look at her smile..... :)

Watching Oprah show is a must for me. I love her talk show. Apparently, she launched an episode which called 'The Smartest Talented Kid in the World''. As usual, million ppls respond to her and sent many kind of videos showing great talents to her. and guess what, two of them were  Connie and Americus. Awesome!!

Before I end this entry, let's enjoy Americus's hula hoop vidoe which she performed on the final show of NZ's Got Talent.



enjoy ya!! What a great talent!!
I wish u the best of luck cutie!!

p.s. Practise makes perfect!! -->that was what she said to Oprah

xoxo
comot :p
Sunday, February 1, 2009

:: gong xi fa chai ::


Me and Mr B had a great holiday in China. Do u believe it?
Apparently, we went to an awesome Chinese Garden!!
Let's pictures tell all.. hihi.









hahha.. I know, i know!! I'm not good at cracking jokes.
I wish I can fly to China and have fun. 
But, I'm lucky enough to get a free admission to the Dunedin's Chinese Garden.
the weather was awesome on that day.
What a bonus for us!! 

Last but not least, 
Happy Chinese New Year!!
Have a good year of OX!!

p.s. I miss limau mandarin!!

xoxo
comot
Wednesday, January 28, 2009

:: I'm lovin' it ::

Halluuuuu, saya kembali bersiaran.!! huhu.. lama sungguh saya membiarkan blog saya berhabuk di sini.. hihi.. sorry ye my dear blog. busy and sgt malas utk menaip.

Alkisahnye, sudah lama sgt bersabar dengan lappie kesayangan ku.. bunyinye mengalahkan engine jet pejuang.. trust me.. korang mmg tak leh bayang cmne bunyinye.. mmg perit!!!! (maybe kalu sunyi tension dgn fire alarm yang hanya berlaku baru sekali), lappie ni dah la kesayangan, tapi dia buat hal. adoiii.. every single second.. 

smpai la 2days ago... beta tidak mampu bertahan lagi.hihi..

oh ye, bukan itu saje.. that is not only the prob. my lappie was a hot place. seriously hot ok...nak menaip pun susah. skt gile pergelangan tangan.. ok ok.. i know. rmai org cakap, beli la yang baru.. dari dulu lagi .. hehhe..  dah lama la beta usha laptop baru.. akhirnye... jeng jeng jeng..

*sorry, kualiti gamba mmg disengajakan sebegitu*

setelah puas pk panjang, saya bt tour di bandar Dunedin ni, pergi ke kedai2 jual bende alah ni la.. dah la aritu panas gile nak mamp***... OMG!! tapi saya tetap bersabar..

Ini la dia.. my new lappie. HP Pavillion tx25000. 12.1" widescreen, 2.1GHz processor AMD Turion X2,320Gb memory and 3G RAM.  it was a sweet deal from bond+bond. kalu di convert below rm4k. tak mau la banding2. i'll promise myself, i'll make a full use of this new baby. i would definitely say, i suke la kan kat new baby ni. tapi skrg sume pun nk running vista. byk kena blaja. takpe2... lama2 nnti biase la kan.. 

hurm.. nnti2 kite story lagi ek.. now, it's crucial skit la.. sibuk nk siapkan thesis. so after that , kite story mory. ok? yg lain, update2 mcm biase. i will always visit n read ur blog. don't worry!!

p.s: sbb bni jugak la malas nak update blog.lappie buat hal...
  have a nice day everyone :)

xoxo
yanacomot :P
Monday, January 12, 2009

:: home sweet home ::

so this year, i have to wave my hand and say "au revoir" to Toroa House. 2years living there with such amazing environment and many types of people, I could say, Toroa is the best!!

Welcome to my new house, I chose to stay in studio room this year. Mostly because of my financial. What can I say.. So here is my new room. Small but yet a nice room. :) hehe.. I gove you guys an exclusive tour ok...

Here is my queen size bed hihi.. I love it.. Although sometimes I think it took so many space in my room. but atleast I got a huge bed.. for the 1st time..

Boleh ke gurls cume ade 1 small closet?n the answer is yes.. itu ajela yg saya ade.. an open wardrobe.. putar gak kepala otak cmne nak tutup .. so ms tgh2 kemas, dpt idea .. shower curtain!! yes!! paling penting.. semua muat dlm tu.. skit kan bju2 saya? and.. this year, i have tv in my room.. hooo hooo..

a small table too!! 2heaters, and a tiny kitchen.kalu xmcm kitchen pun xpela.. blhla bt air panas, toast roti. n bla bla bla.. I love it.. walaupun sempit.. but at least everything is organized nicely..

so far, xde problem lagi.. alhamdulillah.. So guys, what do u think? Do u think I can survive? and how about you living in my shoes? small room, with shared kitchen n bathroom..


Cherry oh cherry!!! next story will be about cherry Love it to bits..

"My little sweet heaven"

xoxo
comot
Sunday, January 11, 2009

:: currently activate malas mode ::

malas mode!!

banyak bende nak cite.. tapi nnti ye..!!

keje saya sgt banyak..

p.s: TQ 4 visiting

xoxo
yg sgt comot
Saturday, January 3, 2009

:: Psst.. nak dengar gossip tak? ::


"Pernahkah kau bermimpi.. seketika berada di tempatku?"

hehehe.. familiar x ayat tu? kui kui kui... Sebenarnye bukan ape..tibe2 teringat pasal "gossip"..
Apa itu gosip? hurmm.. ade tak dalam wikipedia.. jap sy try google..

hoho ade rupenye..

Menurut Wikipedia
"Gossip is idle talk or rumor, especially about the personal or private affairs of others. It forms one of the oldest and most common means of sharing (unproven) facts and views, but also has a reputation for the introduction of errors and other variations into the information thus transmitted. The term also carries implications that the news so transmitted (usually) has a personal or trivial nature, as opposed to normal conservation."

A' ha.... itu dia.. Mana2 kite pegi pun mesti ade gossip kan? sama ada kite terlibat secara langsung atau tidak kan.

Ape gossip yang paling buruk yang korang penah kene?
Dare to share?
Ape yang korang buat bile kena gossip?

Hurm... let me check my memories back then.. ape yg sy penah kena ek?

..yang paling tak leh lupa.. time dilabel "perampas"... hadoiii.. padahal xde pun.. hehe.. kalu dh emosi memuncak tu.. mmg macam2 la jadinye kan..yang ini sy paling tak suke.. sbb saya tak buat ape2. saya tak rampas sesape..

oh .. 1 lagi.. ms kecik2 dulu.. rmai budak2 menggelarkan sy sbb "amoi mata sepet". mmg la itu kenyataan yang mata saya mmg sepet. tapi sy benci la.. dgr org gossip/mengata pasal tu..
Tidakkkkkkkkk, saya tidak suka gelaran itu..

masa kat sekolah dulu ,, saya sakit.. selalu sakit... Tyroid.. rmai tak tahu ape symptom2 and kesan2 penyakit tu. n saya pun xberape tau hal tu sebenarnye.. tapi sedih gile.. sbb ade dgr org cakap saya ni buat2 sakit and malas pg sekolah.. cikgu pun ade cakap camtu.. pergh..
it hurts man!!!

kalu setakat kate saya ni sombong, selalu la kot.. tapi saya buat donno aje.. malas nk pk sgt..

yang lain tu .. biarlah rahsia!!! ahaks.. *wink*

Ape yang boleh kite ambik dari gossip/kata2/celaan org ni?
Sedih tu memangla kan.. tapi yang penting
"Life must go on, rite?"
Kena kuat, tabah, try to be a better person each day..
I always remind myself yang kite tak mampu nak gembirakan /senangkan ati sume orang,
yang penting kite jgn sakitkan ati orang! tol x?


p.s. mintak ampun salah silap di awal tahun baru ni!!
p.s. kurang2kan la tgk/dengar melodi ok?!!

xoxo
comot