:: i WaLk yOu FoLLoW, ok? ::

:: PeJaM cELiK, pEjAm CeLiK ;;

:: i post it, you click it, yeah!!! ::

Saturday, October 31, 2009

.: FaiR & LoVeLy :.

Arini rasa nak cakap pasal skin care. Huhu.. sure rmai org gunakan? sama la mcm saya ni. sume orang nak cantik. tak kira la, btul2 cntik, nampak cntik, buat2 cantik, sume ok jela. usaha masing2.

Alkisahnye, kalu nak ikutkan , sejak dari dulu, saya memang malas nk cuci muka segala bagai. Muka ni byk betul jerawat. bukan jerawat ala2 pasir melekat muka.. mmg berkawah la muka.. btul... xtipu!!!!

muka saya mmg super oily dolu2. seriusly!! tip top la .. jerawat@pimples@acne mmg sahabat baik saya. org kate through thick n thin la bersama saya. tanpa jemu. sahabat saya ni cume datang pada area2 tertntu saje, mula2 area dahi (between kening), and then hidung, n now dagu. kalu sahabat sy datang menyinggah. mmg sy xleh tido malam. berdenyut2!!

4 sure la kan, sume org impikan muka sehalus mulus, licin, gebu, fair n lovely.. isn't it? saya pun mcm tu jugak. mcm2 usaha dilakukan. byk gile la tempek kat muka ni. cakap je product ape yang ade kat pasaran dunia ni. saya mungkin blh digelar tester terbaik. dari semurah bedak sejuk and clean n clear, neutrogena, nivea, loreal, the body shop, sampaila semahal demalogica. macam2!! tapi xpelu la sy cite yang mana elok yang mana xelok, sbb lain org, lain jenisnye. mybe kalu ade org tnya, sy akan jwp IA...

Alhamdulillah, pengalaman bekerja di The body shop bagi saya byk faedah , pendedahan. Jumpe customer, pegi training, bekawan dgn ramai kwn2 sekerja dan blh cube mcm2 brg. mmg byk bnde saya belajar pasal kecantikan dan ketrampilan diri. so far, saya xpenah give up nak cube acu try test product2 muka. malas jugak la, tapi nk bt cmne...

4 some ppl, keyakinan diri tu dtg dari dlm ( yang sy xtau dari mana sbenarnye). tapi ade setengah2 org, keyakinan tu dri luaran. klu ikut sy, dua2. sy masih lagi selamba berpakaian selekeh kemana2. tapi kalu muka berjerawat batu. sy punye confidence level ni agak so-so. sapa yang penah rs tau la kot. tapi ade kala saya belasah aje. tak kire ape org nak kate!! smpai skrg pun sy xkisah, asal sndiri bahagia...

Tapi skrg, ade a few things yang sy believe la utk hal2 kecantikan terutama sekali hal2 muka:
1-barang mahal, iklan tip top bukan la sesuai utk sume org. so jgn mudah terpedaya.
2-barang murah and marketnye xtinggi, pun kdg2 blh jadi the best.
3-saya percaya tidak ade salah mencubanye, bukan nak membazir, beli ikut kemampuan, cube dlm 1 month ( jgn cepat melatah bila pkai, muka lagi teruk , kdg2 kesannye lambat).
4-sy akan bagi je kat org , brg yang nk guna kalu ade skincare product sy yang dh sy xmahu. tak salahkan.
( SALAH SATU AMALAN ANAK ADAM YANG DITERIMA DIAKHIRAT KELAK
ADALAH SEDEKAH JARIAH)
5-tapi jgn pula smpai membazir2. saya beli ikut kemampuan.
6- disiplin, dah beli kena pkai , xleh malas.. (walaupun kdg2 saya malas, nak2 kalu bnde tu xbgi kesan yg best)

Yang ni ramai org terpedaya dengan sales person.. pecayala, itu tugas mereka utk bt anda swipe your precious card dan sebagai pembeli, anda harus ade pendirian. ramai yang akan beli regime skin care or senang kate 1 whole set. mmg betul ada kalanya , mmg lebih berkesan. and ade org takut nk cmpur dgn product2 yang lain. beberapa tips yang saya blh bagi kat sini;

1-saya sarankan kalu kali pertama cube brg, beli 2 bnde pnting iaitu facial wash and moisturiser.dats it!!! try yang tu dulu. jgn sogok muka anda dgn segala bgai perencah.

2-tahu jenis muka anda. yang ni pun pnting, bgitau every concerns yang anda ade, contohnye:
"MUKA SAYA BERMINYAK KAT BAHAGIA T-ZON, TAPI KERING KAT PIPI." " SAYA NAK CARI PRODCUK YG BLH GET RID OF BLA BLA BLA". "SY ELERGY PADA....."

3-bile beli brg skincare, jgn takut pada sales person. remember, customer is always rite!! tanya sales person, "KALU A FEW DAYS, SAYA PKAI, SY RS XSESUAI, ADE ELERGY, BLH REFUND OR TUKAR X?" pls, cari faedah yang ade..

4-biasakan diri baca labels, (ingredients, cara guna, expiry date, macnifucturing date dll)
kalu tanya sy pun, sy xpaham smuanye. but this important. so, lama2 kite akan biase.dgn cara ni, lama2 kite blh detect key ingredient and the difference between other product. klu betul2 practise, mungkin anda blh tau bahan ape yg anda ellergy.(penting jugak utk tau yang halal dan haram kan?)

5-tester!! klu anda bijak, anda blh mintak samples or beli starter kit. sebagai permulaan. or cube trus kat kedai tu ( kalu kedai tu ade basin la, some shop mmg ade). try la kat area dagu ke, tepi pipi ke.. then , klu xde rs gatal n itchy, jgn trus beli, CAKAP KAT SALES PERSON TU "THANK YOU, I'LL BE BACK AFTER THIS" jln2 dulu, take some moments, pg round2 jln2 dulu. lepas 30 minit, then come back , kalu rs nk beli.

6-jgn takut utk cmpur dgn product brand lain. as long as you know the product, ape functionnye, cara pkai, bile nak pkai, silakan.. (p.s. kalau blh jgn cmpur byk bnde in the same time.takur celaru plak)

7-jgn meneliti gile2 sales person. smpai blh kire berapa byk lubang pores sales person tu ade. dengar ape yg dia ckp. mmg betul , ade setengah org, klu nk beli brg, kena tgk org yg jual. kalu muka dia xlicin lincai, trus xcya ape org tu ckp. jgn mcm tu ye.. sales person pun manusia biase... mcm kite, bukan nye patung blh bercakap. (p.s xsemua sales person, jual brg body shop pkai brg body shop.. so don't judge my knowledge by my pimples.. ok?

7-and mungkin yang terakhir, tnya skit info kat sales person tu hal brand brg yang anda beli. (or mungkin anda blh cari sendiri, sbb kalu beli kat farmasi, byknye org difarmasi or supermarket xtau). knp bnde ni pnting? sbb ade some product dtg dri negara beriklim sejuk, ade dari eropah, ade dari asia.. mcm2. so, kite blh tau , some brands ade targets customer mereka.

one more info psal last (7th tips), bile anda berpeluang tnya sales person hal berkenan barang yang dia jual, anda blh tau , sales person tu tau x brg yang dia jual. if dia jwp dgn baik, itu blh jdi indicator, dia mmg tau hal2 skincare. dia study selok belok brand yng dia jual. and you can give her or his a little trust and credit.
lastly, utk cowok ganteng sekalian.. ni mmg tipikal, ade org laki (some je la).. kate, klu pkai cuci muka, pelembap la , toner la, sapu sana, sapu sini,.. X MACHO SIH...METROSEKSUAL GUY LA..mcm2.ikut pendirian masing2 ye.. tapi nasihat saya, penjagaan and kebersihan kulit amat pnting, xkire laki or pompuan. kulit bersih, kite pun rs selesa.jgn malu utk cube, xpayah tunjuk kat org pun klu pkai segala bagai. n jangan malu nak pg beli.. tapi kalu malu gak ,mintak la tolong org yang anda percaya..

P.s.
penjagaan kulit muka bukan hanya bergantung kepada
skincare semata2, makanan, rutin harian yang sihat,
rehat yang cukup pun memainkan peranan yang penting!!
oh ye, jgn terlalu bimbang kalu sume yang anda cube tidak berkesan,
mungkin, factor hormon dan rutin harian yang stress membuatkn kulit kite bermasalah
.yakin la, kite sume cantik, walau ape saje jenis dan warna kulit!!
sayangi diri kite seadanya ye!!

xoxo
comot

12 comments:

nuyu_ai said...

jerawat pun sahabat baik sy jgk...huhu..
dr dulu smpai skrg, dok ilang2..
sjk2 ade anok ni dok lyn mane doh skin care..gile mls..hasilnye..muke tmbh berminyak..huahuahua..

.:y a n a h a s h i m:. said...

gitu la kan kak yong... biase la tu utk kaum ibu.. yg pnting happy,, tapi kalu blh cari mase.. huhu..

muka minyak ok, tapi jgn over sgt.. minyak kat muka la bt kite awet muda.. kalu kering cepat kedut..

jgn bt xkisah langsung ye.. huhu..

p.s. kak yong cun originally.. i like ur skin tone..

ihsan_huhu said...

aku pkai sabun bese je dh xtrok dh mcm mase mude2 dlu.

zaman mude2 emosi xstabil r kot agaknye

nuyu_ai said...

o..muke minyok bleh wk kite jd awek mude dih..mmm..br tau..tp kalu over sgt, dok best jgk..
tu la..nk jd rajin bsuh muke, pkai ape yg ptut spy muke jd comey tp dok teringt kdg2 mls. hehe..

yana..kite dua mmg cun..hehe..(bleh dok gtu?)

.:y a n a h a s h i m:. said...

en ihsan_huhu
thanx 4 baca my stuff ye, i agree dgn u jugak..hormon kot yg kacau.. good2.. sabun biase pun ok , asal xde mslh n happy.. ye x?

kak yong@ nuyu_ai
kite dua cun? huhu, rahsia kite berduala.. malu gok sero.. hahahha

nadhirah mohd shakri said...

hye..blog walking here.
nway~ i loike this post.tq2!
bg tips to beli all the stuff.
my skin tak berjerawat sgt.but ade parut.like kalau keluar jerawat time period,mesti akan tinggalkan bekas.huhukkk....tak beshnye

Atie Shukri said...

Cik Yana..Hi hi..

Dah jadi beautician yer..sungguh bergune ni..any tips for sensitive skin x?

Hhehe..

.:y a n a h a s h i m:. said...

atie.
sensitive skin ek..in general aloe vera is good for sensitive skin.. byk product sensitive skin, contain aloe vera..tapikan, sensitive skin ni byk jenis.mybe u should try lite facial wash..in foam type mybe.. and mybe avoid guna byk toner..choose essence instead..
mmg abit susah la klu snsitive skin, klu nk beli ape2, mintak sample dulu la.. nnti bazir plak..

hope this will help..

.:y a n a h a s h i m:. said...

nadhirah, thanx 4 visiting my blog..

mine pun same gak , coz my pimple selalu besar2.. tapi ade org jadi parut hitamm. some of my previous customers said, klu pkai product yg ade vit E, blh jdi parut hitam. tapi vit E blh hilang parut/scar jugak.so kena lebih careful in choosing skin care ni..

one more tip kan, jgn terlalu selesa dgn 1 kind or brand of skin care je, sbb kulit kite blh imune..

p.s. thanx again ya...

Frater Photography said...

Very interesting topic. like it!!

.:y a n a h a s h i m:. said...

hi, frater photography,
thanx.. i was wondering.. do u understand malay languange? because i saw ur blog, u speak mostly in spanish n english rite?
anyway, muchas gracias..

日月神教-任我行 said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社