:: i WaLk yOu FoLLoW, ok? ::

:: PeJaM cELiK, pEjAm CeLiK ;;

:: i post it, you click it, yeah!!! ::

Wednesday, November 5, 2008

:: on request ; kegemaran saya ::

hahaha.. ini sulie punye request utk postkan resepi kat blog ni..

1- lepat pisang

bahan-bahan

-pisang yg dah masak.. tak kisah la berape pun nk letak..lagi byk lgi sodap( kalu beli pisang xabis mkn, tgk2 dh lebu/over riped, lagi sedap,paham2 ajela.. oversea ni mn ade byk jenis pisang)
-gula
(secukup rasa, nk manis lebihkan)
-kelapa parut (kat nz ni ade yang kering aje, xde hal.. blh aje digunakan,, lgi mudah kot, kalu rs xsuka rs keras, gaulkan dgn air panas skit,kasi lembut)
-tepung gandum
( pun ikut suka jugak, tapi hint yang sy blh bagi, mcm nk bt cekodok pisang, kalu keras xbest)
-air
-baking paper


cara-cara
-lenyek pisang ,personally suka yang chuncky skit.. supaya rs pisang tu lebih skit.
-then masuk gula, kelapa parut n tepung
-kacau kan la.. last sekali masuk air.. -potong baking paper and then masukkn adunan tu .. lipat mcm bungkus nasi lemak 50sen..
-pastu kukus dlm pengukus/ steamer ( xde pengukus? amik periuk or pan besar, didihkan air.. then masukkan lepat tu dlm bekas lain.letak dlm air mendidih tu.. the
n tutup..)
*kalu paham konsep steamer mesti xde masalah.. ape2 sahaja blh digunakan..
kukus dlm 30-40minit.. lebih kurang la..
*best gile makan time musim sejuk.. pekene teh or kopi panas.. huhu.. sedappppp..!!


2-apam balik


bahan-bahan
-2cawan tepung

-1/2 cawan gula
-1/2 camca soda bikarbonat
-1/2 camca baking powder
-1 camca kecil wrna kuning (xletak pun xpe)
-1 biji telur
-1 1/2 cawan air

-tacang tanah
(kisar halus-hint* kalu bt kuah kacang.. ade kacang lebih,, simpan.. blh digunakan, bt apam balik..hihi)
-jagung dlm tin.. (yg krim sedap kot)
-gula -sedikit mentega

cara-cara
1-pukul telur n gula smpai kembang. and then masukkn gandum, soda bikarbonat, baking powder , air ( hint* kadar kepekatan mcm buat roti jala la lebih kurang.. xcair sgt,,n xpekat sgt) 2-ape lagi.. panaskan pan (yang xmelekat) api sederhana.. cairkan mentega sikit..
3-then layarkan adunan tadi.. jgn tebal sgt.. nnti terlampau tebal.. xsedap sgt
4-taburla bende2 alah tu.. jagung, kacang n gula... ikut citarasa sendiri nk byk mana pun.. 5-angkatla kalu kulit tu dh msk.. kat bawah tu jadi brownish ...b4 angkat, lipat 2.. ala.. mcm org jual apam balik..
6-potongkan... huhu.. siap dah apam balik..

3-flourless cheesecake

*sumber mesra.net


bahan-bahan
Crust:
- 250g bread crumb

- 125g butter
- 2 sudu besar gula
- setengah sudu kecil serbuk kayu manis
*tapi sy skip cinnamon powder sbb xsuka, n sy xpenah ikut sukatan tu.. main ikut suka aje.. agak2 la dgn baking pan yang kita nk guna tu.. n ikut citarasa la
nak tebal ke nipis.. xde hal..

Filling:
- 3 250g cream cheese

- 1 cawan gula
- 5 biji telur
- satu setengah sudu kecil vanila
*kalu ikut pan saya.. 500g cream cheese pun dh cukup.. (rujuk gmba), kalu telur size besar, 3-4 bijik pun dh cukup. gula pun.. kalu suka manis.. blh tmbah..


Topping:
- 3 cawan sour cream
- setengah cawan gula
- satu setengah sudu kecil vanila
*alkisahnye,, sy bukanla peminat cheese yg amat2.. so byk kali sy skip topping.. pun ok aje.. sgt sbb.. bakar lama skit.. smpai nmpak kuning..ni lah hasinye.. (not too cheesy, i prefer this one personally)

cara-cara
Crust:
-lembutkan butter dan campurkan ke bread crumb. Gaul rata.
- Masukkan gula dan serbuk kayu manis.Gaul Rata
- Letakkan bahan crust ke seluruh bahagian tray ( dasar dan tepi )
- Boleh mula panaskan oven di 150 darjah Celcius.

Filling:
- Lembutkan cream cheese sehingga cukup lembut (suhu bilik, tapi jgn terlalu lama.. nnti berair. sy suggest kalu nk bt baru beli..guna ynag fresh) untuk digaulkan dengan mixer.
- Guna mixer untuk gaul cream cheese sehingga lembut.(kasi kembang)
- Masukkan gula dan gaul.
- Campur telur sebiji demi sebiji dengan mixer dalam kelajuan sederhana.
- Tambahkan vanila.
- Letakkan ke atas crust.
- Masukkan ke dalam oven selama 50 minit.

Topping:
- Pukul sour cream sehingga fluffy.
- Campur gula dan vanila dan pukul sehingga sebati, putih dan licin (tiada lagi rasa kasar gula pada jari)
- Apabila filling sudah dibakar selama 50 minit, letak topping di atas filling dan masukkan ke dalam oven selama 5 minit dengan suhu yg sama.

Keluarkan cheesecake dari oven dan biarkan sehingga sejuk. Masukkan ke dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam setengah.

* kalu yang tanpa topping... tunggu sejuk pun dh cukup.. terus blh mkn.. hiasan atas kek.. ape2 saje blh.. ikut citarasa sendiri.. hihi

selamat mencuba terutama kepada sulie (dah cube amik gmba.. post kat blog ok.. )

xoxo
comot~

1 comments:

Anonymous said...

ohh terima kasih yana!! i love u :)

beres, mmg aku akan cuba but bukan dlm 2minggu ni...coz aku ade projek nk submit nx week huhu takot~

pastu lepas dh submit, aku nk buat mende2 ni semua, best nye!!!ok, will post kat blog kalau comey hasilnye..hehe

tcare! n tq again!